Tisdag 26 februari

GRATTIS MOSTER! <3 Jag tänkte på dig hela dagen :) På våra trevliga middagar som vi vanligtvis har på din födelsedag. Jag saknar det.

Idag skulle jag egentligen träffat Kate, den engelska tjejen som också jobbar som inhoppare för Pearsons. Fast hon var ganska bakfull och trött, så det blev ingen strandrunda tillsammans med henne. Istället gick jag ner till Bondi Beach i det fina vädret. Jag mötte upp en svensk tjej, Helena, som jag pratat lite med på australienguiden.se. Vi hängde på stranden hela dagen och försökte lära känna varandra. Vi hade väldigt trevligt och mycket att prata om. Hon kommer från Stockholm, jobbar som journalist, är 25 år och är här på en kort semester (men kommer förmodligen tillbaka efter dessa 3 veckor.)

På kvällen tog Helena med mig till sin australiensiska kompis Emeral och hennes vänner. Ems farmor har ett stort lyxigt fint hus porecis vid havet. En terass och en balkong med fantastiska utsikter! Hela huset var facinerande. 7 sovrum med tillhörande badrum till varje. De hade till och med en zebrapäls hängade vid trappan, den var lite otäck. Em var verkligen jättetrevlig! En härlig tjej. Hennes kompisar var också snälla, men inte så värst intresserade av varken Helena eller mig.

Vi köpte take-away och åt middag på terassen. Sen bestämde Helena och jag oss för att ha lite fest. Så vi åkte till en bottle shop och köpte en flaska vin och lite snacks. Vi fick till det ganska bra, och sen åkte vi ner till Bondi och gick ut. Det var inte så mycket folk ute på en tisdag, men vi kämpade på. Det blev en trevlig och lyckad kväll :) Vi träffade en del australienare.

Söndag 24 februari

I söndgas jobbade jag ensam i butiken för första gången. Jag öppnade kl 10 och stängde 5 pm. Ett ganska stort ansvar, men det gick bra. Jag känner mig så stolt. Jag har jobbat en hel dag på egen hand i ett nytt främmande land, pratat på ett annat språk och skött alla nya sysslor i butiken.

Det var en lugn dag, så jag städade hela butiken. Vilket innebär att jag bytte vatten på alla blommor + klippte stjälkarna, diskade alla vaser, torkade alla hyllor + bänkar och arrangerade allt snyggt och prydligt. Viktigast av allt, jag gjorde "the banking". Räknade alla pengar, tog ur dagens inkomster, skrev upp alla olika sålda varor i en massa böcker osv.... Så himla mycket pappersarbete. Men det gick bra! :) Hade såklart lite kunder också. Mycket turister, två stora kryssningsfartyg kom in föregående dag.

När jag stängt butiken för dagen så kände jag mig nöjd. Väldigt stolt över mig själv. Inte alla som får ett sånt ansvar.

Fredag 22 februari

Nu har jag inte hunnit skriva på ett tag. Det har hänt mycket och jag har varit trött efter allt jobb.


I fredags, då jag var ledig, promenerade jag runt i The Royal Botanic Garden och The Domain. Det fanns mycket att se och det är en stor park. Jag trodde först det mest var träd och buskar, men när man väl gick runt där bland alla små gångar så fanns det uppdelningar, såsom örter, rosor, palmer, ormbunkar och en massa annat. Det var jättemysigt att bara gå runt där bland alla exotiska växter och njuta i det fina vädret. För det var faktiskt sol hela dagen!


Efter några timmars promenerande i botaniska, så gick jag vidare in mot Circular Quay och The Rocks. The Rocks är en gammal del av Sydney, dit de första fartygen anlände när Australien upptäcktes. Så allt känns väldigt engelskt och irländskt där, en massa små pubar och söta små hus.


Jag tog en färja över till Manly, och spenderade resten av dagen där. Vågorna var enorma och strömmarna starka, så hela stranden var avstängd. Man fick absolut inte vistas i vattnet! Men det var ju jättevarmt, så två snabbdopp gjorde jag ändå, men man kände ju hur man drogs iväg bara inne vid kanten.


På färjan tillbaka från Manly träffade jag två svenska tjejer från Umeå. Vi pratade lite och promenerade tillsammans från färjan till bussen. De var jättetrevliga och vi bytte nummer. Båda var här för att resa, men det kan ju alltid vara kul att hinna träffas nån gång.


Kvällen spenderades tillsammans med Erik och Amanda. Vi gick upp till högsta delen av klipporna här i Bondi, där massor av människor spelade trummor och andra enkla instrument under fullmånen. Det var fantastiskt! Så mycket ljud och glada dansande människor på en så liten plats. Det var en härlig stämning.


Work & Shopping!

Torsdag 21 februari 2008.

Idag har jag jobbat 10-6, vilket innebär en arbetsdag på 8 h. Det känns dock som ingenting, eftersom jag vanligtsvis jobbar längre dagar. Eller så beror det på de nya skosulorna! Har invigt dem idag, och det kändes mycket bra. Har inte ens tänkt på mina onda fötter, så de måste ha gjort nytta. Fast eftersom skorna luktar pyton, så gör även sulorna det nu... Det blev lite trångt med sulorna i ballerinaskorna, men jag måste ta och köpa mig ett par andra skor snart. Får bli nästa prioritering.

Eftersom att det är torsdag idag så har affärerna haft öppet till 9 på kvällen, en riktigt shoppingdag. Så efter att ha fått min saftiga lön från förra veckan så beslutade jag mig för att unna mig en shoppingtur i centrum. Jag tycker det är ganska bra shopping runtom QVB. Man går ner under marken och där finns en massa sjyssta affärer. Jag har hittat tre favoritaffärer som jag alltid går ut med något ifrån. Prio ett var att hitta en ny plånbok, för den jag fick av farmor och farfar i julklapp förra året har gått sönder, tyvärr. Men jag hittade så mycket mer än en plånbok! Jag köpte såklart en också, ett fint märke, i skinn. Annars blev det två par shorts (ett par rutiga och ett par i jeans), en jeans kjol, en gul sommarklänning med fjärilar på, en gul scarfs med silverlinjer, en annan liten silvrig party börs, en svart munkis med små vita prickar, en långärmad gråsvart randig tröja, två kortärmade tröjor med halvt genomskinliga linjer (röd och svart) med luva, en liten svart tunn blus med små genomskinliga blommor, två toppar en i lila och en i grått, ja det var nog det hela. Plånboken är lite koppardärgad med små blommor och nitar på ena halvan. Kan ta bilder på alla nyinköpta grejer imorgon :) Lite svårt att föreställa sig allt genom text kanske... Man får så mycket för pengarna här, i alla fall om man shoppar i de affärerna som jag gör. Har handlat för ca 1500 svenska kronor, och då kostade de två plånböckerna ca 440 kr tillsammans... Det finns såklart en massa dyra och exclusiva affärer här, såsom Armani, Channel, Dolce Gabbana och massa såntdär som jag inte förstår mig på. Har även sett affärer med enbart Pilgrim kläder, visste inte att de gjorde annat än smycken.


Coogee

Onsdag, 20 februari.

Idag har det varit superfint väder hela dagen! Jag gick upp 7.30 imorse (kunde inte sova längre), och blev så lycklig när jag såg att solen redan tittade fram. Så jag bestämde mig för att göra en liten matlåda och packa mina väskor för att promenera bort till Coogee, en strand som ligger en bit bort från Bondi. Det tog mig en timme och 15 minuter att promenera, men med härligt väder och god inställning så var det inga problem. Jag tog mig en glass på vägen och jag hade hela frysväskan full med nyinköpt frukt och annat gott.

Jag har legat på Coogee Beach i stort sett hela dagen. Klockan var 10.45 när jag kommit fram för att breda ut mig i sanden. Coogee är en betydligt mindre strand än Bondi Beach, men mycket mer behaglig. Den är absolut inte lika lång, men den duger gott och väl. Om jag jämför med hemma i Karlskrona, så har vi nog ändå ingen strand som motsvarar denna... Det är sandstränder överallt, så härligt. Solen sken och gjorde vattnet alldeles turkosblått idag. Det var vackert. Jag smörjde in mig en massa gånger, men jag känner nu att jag ändå bränt mig lite grann på ryggen. Solen är stark och farlig här...

Efter att ha legat på stranden i ca 4,5 timmar så tog jag bussen upp till Bondi Junction. Där gick jag till en affär för att köpa en keps som jag spanat in tidigare. Billabong faktiskt. Jag träffade en svensk tjej i affären, hon jobbade där, så hon hjälpte mig även att prova ut ett par sjyssta solglasögon. Jag hade ännu inte tagit mig för att köpa några tidigare, trots att det är så otroligt välbehövligt här. Solen är så stark och strålningen är enorm. Det finns knappt något ozonskikt som skyddar här... Så nu har jag både hatt och glasögon att skydda huvet med! Det  var minsann på tiden att det blev av. Känner mig nöjd. Och tjejen jag pratade med, vet faktiskt inte vad hon hette, men vi skulle höras av och hon skulle adda mig på Facebook. Hon bor här i Bondi med sin pojkvän, bara 5 minuter ifrån mig, så det var roligt! Hon var både snäll  och trevlig, så det kan nog bli bra. De åker snart hem,  men alltid roligt att träffa folk! :)

Nu sitter jag vid datorn efter att ha avslutat mitt kladdkakebak. Amanda fyller 35 år idag, så jag har bakat en svensk kladdkaka till henne. Tänkte bjuda på den tillsammans med jordgubbar och glass. Det låter väl inte så dumt? Det enda problemet med kakan var att jag inte hittade något vaniljsocker i mataffären. Jag frågade flera stycken i butiken, men de visste inte vad det var. Det används tydligen inte här... Så jag tog saken i egna händer och hällde i lite vaniljyoghurt i smeten, det fick bli lite av ett expiriment. Jag har ännu inte smakat kakan, men smeten funkade alldels utmärkt. Fast kakan ser inte riktigt ut som den brukar göra... Den är lite mer elastisk liksom, men jag hoppas den än ätbar ändå!

Jag har även ritat några bilder till Amanda. En liten "Happy Birthday" teckning och en teckning med en älva. Hon älskar älvor så jag gjorde en fin liten bild. Hoppas hon blir glad. Fast det tvivlar jag ju egentligen inte på, för hon är en väldigt tacksam och enkel människa. :)

Post!

Igår hämtade jag mitt lilla paket på posten! Det var från mamma och pappa, innehöll mycket ergonomiska skosulor att lägga i mina arbetsskor. Mycket välbehövligt! Tack så  mycket! Jag fick även ett fint alla hjärtans dags kort i brevet, jag blev så glad. Hemma i brevlådan hittade jag ännu ett hjärtanskort, från farmor och farfar. Det är så himla roligt att få post från er där hemifrån! Det förgyller verkligen mina dagar! Ni känns lite närme då :) TACK!


Day off!

Idag är det tisdag, 19 februari. Dagen började molnigt, men man kunde skymta viss sol. Så jag gav inte upp hoppet om en dag på stranden.

Jag har varit på ett backpacker-ställe idag, ungefär som en resebyrå, och pratat lite om min resa som jag vill göra i april. Jag pratade med en jättetrevlig tjej som frågade mig vad jag ville se och göra under resan. Hon gav mig broschyrer, berättade om olika platser, markerade och ritade på en karta och hjälpte mig att göra en preliminär planering över stopp under resan. Hon tyckte det lär rimligt med 4 veckor, men man skulle ju såklart kunna göra mera om man hade mera tid på sig. Det jag framförallt vill göra på min trip upp längs kusten är att gå surfkurs, snorkla och eventuellt dyka i barriärrevet, åka båt runt de fantastiska öarna, besöka den stora vita ön bestående av sand och skog, vandra i regnskogen, hoppa fallskärm och såklkart träffa andra resenärer! :) Jag hoppas även på att få se delfiner, kängurur, koalor, dingos, havssköldpaddor och andra vattenlevande djur och fiskar!

Senare under dagen begav jag mig ner mot stranden. Det var inget vidare bra solväder, men jag slog mig ner och läste min bok. Skönt att bara få ligga ner och koppla av. Jag har pratat med en del svenskar på australienguidens forum på nätet, så  jag träffade en kille därifrån idag. Han hade bokat in sig på ett hostel som ligger precis vid stranden, så vi möttes upp och gick hela vägen upp till Bondi Junction. Vi pratade om allt möjligt, våra resor, planer, Sverige och livet. Det var roligt att träffa någon och hänga lite med, trevligt.

Jag tog en buss tillbaka från Bondi Junction, och vet ni vad, när jag kom tillbaks till Bondi Beach så sken solen! Så jag bredde ut mig på stranden för att sedan ligga där och njuta i 3-4 timmar. Helt underbart att få lite sol! Jag tog mig även ett dopp i det varma vattnet. Vågorna var stora och såklart starka, strömmarna drar en fram och tillbaks, höger och vänster, det är som ett träningspass för att hålla sig på benen. Fast det är häftigt, jag tycker om det, men ligger inte i så länge. Det är varmt i vattnet, runt 23 tror jag. Väldigt skönt! Jag läste också ut min sista svenska bok som jag tagit med mig, men jag har köpt en ny engelsk här som det är dags att börja på. Jag tror att det kan vara ganska bra att läsa engelska böcker, man blir nog automatiskt bättre på språket. Man måste ju lära sig ordföljden och meningsuppläggen bättre av att läsa. Det tror jag starkt på!

För tillfället sitter jag mest bara här i soffan och tittar runt på datorn. Klockan är 9.20 pm, jag väntar på att Amanda ska komma hem från skolan. Hon måste studera här för att få stanna i landet, det är mycket krångel med visum. Så hon studerar något med bakning mest för att göra något och om man kan ett yrke som det finns få utbildade av här så är det större chans att få ett visum för att stanna. Mycket att tänka på... Amanda kommer ofta hem med en massa goda (och onyttiga) kakor som jag gärna smaskar i mig :) Erik är inte så förtjust i hennes bakning, men jag äter gladeligen. Jag kanske blir 20 kg större under tiden jag är här, vem vet?!

Amanda fyller år imorgon, hon fyller 35, så jag tänkte baka en svensk god kladdkaka till henne. Ska köpa lite glass och jordgubbar också. Det kommer att bli gott :)


Söndag 080217

Nu har jag varit i sydney i 4 veckor. Visst har tiden gått ganska fort? Fast det känns ändå som att jag har hunnit med ganska mycket utöver jobbet.

Jag planerar för att göra en resa upp mot norr längs kusten, förmodligen i april. Jag vill se barriärrevet, lära mig dyka, vandra i regnskogen och se koalor, kängurur och dingos, besöka ayers rock och slappa på de vita sandastränderna längs kusten ner mot Brisbane. Det finns en massa  jag ville se och göra... Måste bara planera noga så att allt hinns med. Beräknar att ta kanske 3 veckors ledig för att resa.

Nu ska jag gå och lägga mig. Klockan är bara halv tio, men jag är helt utmattad efter allt jobb. Jobbar ju imorgon också, sen är jag faktiskt ledig i två dagar, ska verkligen bli skönt. Det behöver jag nu. Bara koppla av och ta det lugnt, förhoppningsvis blir det fint väder så jag kan ta mig ner till stranden.

Godnatt!

Valentines Day, February 14

Jag hoppas att alla ni där hemma har haft en bra alla hjärtans dag, och varit extra snälla mot varandra. (och så hoppas jag ni har tänkt på mig...)

För första gången har jag spenderat min alla <3-dag i Sydney, långt borta från nära och kära.

Hela veckan har bestått av mängder av jobb och förberedelser inför denna dag. Valentines Day är väldigt stort här och folk spenderar så otroligt mycket pengar på blommor och gåvor till sina kära. Det skickas lådor med rosor, chocklad och champagne kors och tvärs. Jag var ute i ca 2 timmar för att springa runt till olika jobbadresser för att leverera blommor under dagen, kan ju säga att det inte är några små buketter eller arrangemang precis. Jag mötte så många andra budbärare med blommor på gatorna, det är helt ofattbart hur mycket blommor som skickas ut på denna dag... Pearsons är ju inte de enda floristerna i Sydney precis.

Veckan är inte slut än, jag jobbar imorgon också. Måndag till måndag, det blir 8 dagar i streck... Jag är ganska sliten faktiskt. Det känns i kroppen. Fötterna värker, ryggen har en ovanligt dålig hållning och mina h´änder är helt söndriga efter alla rostaggar och liknande... Det är inte så vackert som det ser ut att vara florist!

Dagarna tisdag, onsdag och torsdag jobbade jag 40 timmar, vilket innebär att jag gjorde en svensk heltidsvecka på tre dagar! Nu kanske ni förstår hur mycket jag jobbat denna veckan... Det slutar på ca 72 timmar. Fast jag jobbar ju måndag också, så det blir alltså ca 81 timmar under mina 8 dagar i streck, utan ledighet. Oj, det känns inte bra när man tänker på det. Fast o andra sidan så lär det ju bli en härlig lön nästa vecka :) Ska räkna på vad det kan bli i svenska kronor.

Nu sitter jag och väntar på middag. Amanda och Erik har bjudit över en brasiliansk vän, så Amanda har ansträngt sig ordentligt och lagat lite fin mat.

Idag fick jag en lapp i brevlådan, från postkontoret, gällande ett paket att hämta! Så spännande! Jag undrar vad det kan vara, och vem det kan vara ifrån! Jag är så förväntansfull, vilken överraskning! Får dock vänta till tisdag innan jag kan hämta det...

<3

TACK, mormor och morfar för alla hjärtans presenten! :) Jag blev så glad! Det är så roligt med post, det är det alltid, men extra kul när det kommen från andra sidan jorden! <3 <3 <3

Pearsons, Oxford Street, 080212

Idag är det tisdag, två dagar innan alla hjärtans dag. Förberedelserna är i full gång och jag har jobbat 7-7 idag. Känner mig ganska sliten och utmattad efter den långa arbetsdagen. Det är som om jag gjort tre dagars arbete på en dag. Det blir ju ganska intensivt att stå och binda buketter en hel dag, med enbart en halvtimmes rast. Det känns i fötter och rygg. Och mina händer ser ut att ha åldrats 40 år under denna dag, de är hemska!

Dagen har jag spenderat i skollokalen på Oxford street, strax innan centrum. Vi var mellan 6-10 st som arbetade med produktionen idag. Så det vi har gjort idag är hundratals buketter, boxarrangemang och singelrosor. Allt snyggt insvept och fixat för att skickas ut för make-up till butikerna på torsdag. Hårt arbete, men vi har fått mycket gjort... Fast imorgon väntar minst lika mycket. Imorgon är det dagen innan alla hjärtans, och allt måste vara klart. Räknar med en minst lika lång dag imorgon... Phuu. Och på torsdag börjar jag kl 6 på morgonen, vilket betyder att jag måste ta mig upp ur sängen vid 4 på natten. Arbetsdagen kommer att sluta tidigast 6..

Jag har nästan vant mig vid att åka buss och bil på fel sida av vägen. Det är ju vänstertrafik här och ratten sitter på höger, det är helkonstigt. Det händer ganska ofta att jag tittar åt fel håll när jag väntar på bussen, ska gå över en gata eller liknande. Det här med trafiken sitter ju inmatat i huvudet sen man var liten, så det är svårt att ändra på. Det känns ändå okej nu när man åker bil och buss. Det värsta är när man svänger i en korsning, här är det ju högersvängen som är den farliga. Det blir liksom fel i huvudet när de svänger, så man tror de kör in på fel körbana, lite otäckt. Samma sak med rulltrapporna här, de går tvärtom mot hemma. Och man får passa sig så att man inte står stilla i högerledet, för då blir man översprungen.

Får passa på att tacka för det fina kortet jag fick av Anna och Lina idag. TAAACK! Det var jättegulligt och jag blev så glad! Väldigt förvånad dessutom. Vill också tacka min Farmor och Farfar som skickat ett brev :) Det är så roligt att få lite post, det händer ju inte så ofta, inte hemma heller. Så¨idag fanns det 3 saker adresserad till mig! Ett vykort, ett brev och en lönespecifikation :) Wihoo!

Nu ska jag faktiskt gå och lägga mig, det kommer bli ännu en lång dag imorgon. Hela veckan lär bli tung och krävande, men såklart kul på samma gång! Det blir ju en ny erfarenhet att uppleva alla hjärtans dag i Sydney!

Godnatt mina kära vänner och släktingar! (och eventuellt andra)...


Veckan som gått...

Idag är det söndag, 070210. För tillfället så sitter jag mest och slappar i soffan, det är ju söndag. Idag kommer Erik, Amanda och Lena tillbaka. Så dagens uppdrag blir att städa och tvätta så det ser fint ut här. Och eftersom att det inte är nån sol ute idag heller, så åker jag nog upp till Bondi Junction en runda och shoppar :)

Veckan har varit bra. Jag har jobbat torsdag, fredag och lördag. I torsdags var jag för första gången på Broadway, lite i utkanten av stan, ganska nära Head Office. Det är en fin butik, ganska lugn miljö, men mycket att göra. Det jag gillar med den butiken är att det finns gott om plats för alla att arbeta. Tycker det har varit lite små arbetsytor i vissa butiker... Men jag gillar Broadway! Trevliga tjejer också, som har hjälpt mig att bli bättre :)

På fredagen var jag på MET Center, inne i stan, en bit från MLC, ganska nära Circular Quay. En ganska liten butik som ligger i vinkel. Mycket kunder och expiering. Tjejerna är trevliga där med!

Igår jobbade jag 9-6 på Broadway. Då var det på allvar. Jag betsämde mig för att ge allt och göra bra ifrån mig. Så jag tog för mig och alla verkade nöjda, trots min konstiga accent (om man jämför med deras accent här...). Jag är nöjd med gårdagen, känner mig stolt. Jag svarade till och med i telefon några gånger, trots att det är det jobbigaste här. Så svårt att höra när de där vana australienarna pratar på. Det är så mycket enklare när man ser dem och kan prata med kroppspråket också. Men jag lär mig väl med tiden...

Nästa vecka blir hårt. Det blir långa och intensiva dagar. Alla hjärtans dag är en stor dag här! Så det blir mycket förberedelser i början av veckan. Sen på självaste alla hjärtans dag ska jag jobba minst 6-6 på MLC.


Sydney Tower

Idag är det onsdag, 6 februari. Jag har varit här i Australien i 18 dagar, oj vad tiden går fort! Jag kom ju nyss hit.

När vi gick upp imorse var det strålande solsken och vi blev så glada allihop! Erik, Amanda och Lena åkte iväg på en lång weekend idag, högre upp mot kusten för att åka ut med en stor båt. Så nu har jag lägenheten för mig själv från onsdag till söndag.

Eftersom det äntligen var fint väder igen så packade jag min väska och begav mig ner till stranden, Bondi Beach. Det var inte så mycket folk till en början, men efter nån timme så var det lagom fullt. Jag var på stranden i ungefär fyra timmar. Solade, badadde och planerade resten av min dag.

Efter strandbesöket tog jag tåget in till centrum för att åka upp i Sydney Tower som är 250 meter över marken. Det kostade lite drygt 20 dollar, men det kan det nog vara värt. Man kunde verkligen se hela Sydney! Jag såg till och med Bondi Junction :) Det var roligt att jag åkte upp i tornet nu efter att jag har varit här ett litet tag, nu kunde jag ju lokalisera vissa gator och hus uppifrån! Det var en spännande upplevelse att befinna sig 250 meter över Sydney centrum.


Jag har glömt att berätta en viktig detalj... Efter måndagens regnande och alla blomsterlevereringar som jag gjorde så har jag blivit förkyld. Det måste bero på det. Jag gick ju runt i blöta skor hela dagen... Så nu är jag jättehes och kan knappt prata. Kan ju erkänna att gårdagens vandring var ganska ansträngade för kroppen, men jag ger mig inte så lätt. Jag låter som en kille i målbrottet, om inte värre, men jag får ju ut lite ljud i alla fall. Folk har roligt åt mig. Imorgon ska jag jobba igen, hoppas rösten fungerar bättre! Kan vara lite extra svårt att göra sig förstådd annars...

Nu ska jag slutföra min kopp med varm choklad, sen blir det sängen! Imon är det en viktigt dag i en ny blomsterbutik! Broadway nästa! Godnatt!


The Blue Montains - KATOOMBA and WENTWORTH FALLS, 07/02/05

Igår, tisdagen den 5 februari besökte jag Blue Mountains tillsammans med Erik och hans mamma Lena. Vi hade egentligen bestämt oss för att ställa in utflykten på grund av det eviga regnandet, men när vi gick upp på morgonen insåg vi att det faktiskt var helt okej väder för att åka iväg, så det gjorde vi. Resan från Bondi upp till Blue Mountains tog oss drygt en och en halv timme.

Vårt första stopp uppe i bergen var Katoomba, där vi tittade på "The three sisters", tre bergstoppar intill varandra. Det var häftigt att befinna sig på mark så högt över allt annat. Vi hade molnen omkring oss på samma nivå och det var en fantastisk syn att titta ut över klipporna på skogen och bergen framför oss.

Stopp nummer två var Wentworth Falls, där vi gav oss ut på en riktig äventyrsvandring för att titta på vattenfall, klippor och natur. Vi valde vägen "Undercliff walk", vilket innebar en liten smal, lerig och blöt stig bland buskar och träd under klippöverhäng. Det var verkligen spännande, men det kändes lite farligt ibland. Det hade ju regnat i flera dagar så det fanns mycket vatten överallt. Det forsade vatten över klippkanterna som om det ösregnade hela tiden. Vi såg vattenfallen först från långt håll, men ju längre vi vandrade, ju närmre kunde vi se fallen, häftigt! Vi gav oss ut på ett riktigt äventyr! Vi klättrade i rep som tog oss ner för berg och gick nerför trappor i 90 graders vinkel. Det var mycket farliga och osäkra vägar, men vi gav oss inte, det var ju spännande! Väl nere vid botten av det största vattenfallet så beslutade vi oss för att ta samma väg tillbaka, istället för att fortsätta in i skogen. När vi efter ca 3-4 timmars vandrande och klättrande, äntligen kom upp där vi började, så kände vi en lättnad över att ha tagit samma väg tillbaka. Vi tittade på kartan som visade de olika vägvalen, och då insåg vi att vi kommit ungefär 1/5 av sträckan... Phuu, man ska nog tänka igenom en sån vandring innan man ger sig in på det. Ta med vatten och matförråd så det räcker för en dag, minst...

Vi avslutade vår lilla utflykt med att besöka IKEA för att köpa lite svenskt godis. Jag blev så lycklig över att befinna mig på IKEA! Jag köpte kexchoklad, en marabou chokladkaka, gott & blandat och malaco fiskar! MUMS! Godisfrossa hela veckan!

Man kan ju säga att vi alla kände oss ganska trötta och utmattade efter dagens bravader. Jag känner av vadmusklerna i benen idag, då vet man att man gjort bra ifrån sig :)

(Jag har skrivit på engelska under bilderna i bilddagboken, mest för att hålla språket igång här nere, och så får ju ni en liten utmaning! martinaostsjo.bilddagboken.se)


Rainy day...

Idag är det måndag och jag har varit på jobbet från 8.30-18.30. Det är långa dagar med en 30 minutersrast om dagen... Det sliter på kroppen, men man överlever.

Jag började dagen på QVB (Queen Victoria Buildning). Måndag innebär ny leverans av snittblommor, precis som vanligt, precis som hemma. Man snittar aldrig blommorna här, allt klipps av med sax. Det gör ont i mig och jag är inte alls bekväm med det. Funderar starkt på att gå och köpa en mattkniv till jobbet. De säger att det beror på att det inte finns tid för att snitta varenda blomma, men jag tror faktiskt att jag arbetar betydligt fortare med en kniv i ena handen.

Efter bara några timmar fick jag springa över till MLC, några block bort från QVB. Jag fick hjälpa dem med att leverar måndagsblommorna som ska ut till olika företag. Kan ju säga speciellt till kollegorna på Lindohfs att det här är värre än era måndagsrundor. Alla arrangemang är så stora, så man kan bara ta ett i taget, och de är tunga! Jag var uppe i en byggnad på toppvåningen nr. 31. Det var häftigt!

Det som varit mindre roligt med dagen är att det vräkt ner med regn hela tiden... Det slutar liksom aldrig. Det är inte lite regn, det är som skyfall hela tiden, det är jättekonstigt. Så efter alla måndagsblommor jag sprungit runt med utan paraply, kan man säga att jag var dyngsur. Det flyter som sjöar på vägarna för det finns inga kloakhål där vattnet kan åka ner. Det är översvämming överallt! Jag har fått gå runt i dyngsura ballerinaskor hela dagen... Mina fötter såg ut som russin när jag tog av mig skorna, fast vita. Usch, det var otäckt.

Jag trodde att det alltid var sol och värme i Australien... Jag är mycket besviken på vädret för tillfället, det ska tydligen regna hela veckan... :(

Bridal Exhibition

Igår, söndag 3 februari, var jag på bröllopsmässa här i Sydney. Amanda skulle jobba där för att hjälpa sin vän, så hon fixade fyra fribiljetter! Så jag tog med min Nettan, tejejen som anställde mig, och hon tog med två tyska kompisar som också bor i Sydney.
 
Det var en väldigt stor mässa, men otroligt mycket saker. Allt för ett bröllop! Jag har ju varit på bröllopsmässor hemma i Sverige, men aldrig på någon så stor som denna... Det kändes lite konstigt, för jag var ju bara där för att titta... Mest för att titta på brudbukettsmodet. Folk flög på oss/mig direkt och frågade när bröllopet skulle äga rum, om min mamma hade valt min klänning, vart jag ville ha bröllopsresan... och så vidare... Helt galna!

Tyvärr så fick jag inte ta bilder på mässan, det vartydligen inte tillåtet, speciellt inte när jag sa att jag var florist och var intresserad av blommorna. Tråkigt...

Oops...

... Farmor, jag har precis gjort som du sa att jag inte skulle göra. Jag gick genom gräset i regnet... Fast jag hade i och för sig sandaler på mig. Det är mörkt ute, men jag kunde inte se några spindlar. Jag tror inte jag blev biten.

Nu ska vi se the Bee movie på min dator :) Erik, Amanda, jag och Eriks mamma som är på besök.

Godnatt Sverige!

Godmorgon...

Idag är det söndag, jag är ledig. Jag hoppades på en härlig dag på stranden, men det är molnigt ute, typiskt.

Amanda ska jobba på en bröllopsmässa idag, så hon har fixat fribiljetter till mig och Nettan. Det kommer vara klänningar, skor, mat, godis, smycken och såklart brudbuketter och arrangemang! Ska bli spännande att se brudmodet i Sydney. Det kommer ju förmodligen att vara annorlunda jämfört med Sverige.

Det verkar som jag oroat många med vad jag skrev igårkväll... Men det är så frustrerande att inte ha några vänner! Jag har ju Erik och Amanda, de tar hand om mig, de är jättesnälla. Men jag vill ha några som är i min ålder som jag kan hänga med och förhoppningsvis åka runt lite med här i krokarna. Några normala människor, eller i alla fall såna som jag.

På jobbet känns det bra, då gör jag ju vad jag ska och har trevliga arbetskamrater runt omkring. Men när jag är ledig vet jag inte riktigt vad jag ska göra. I alla fall inte på helgerna. Det är ju inte kul att gå ut själv... Man ser ju fester och folk överallt, men jag känner ju inga. Vart är alla trevliga och sjyssta människor som jag trodde fanns här?!

Tonight...

Det är lördagskväll, klockan är 22.20... Här sitter jag efter en misslyckad utekväll. Jag känner ingen här, förutom Erik och Amanda som jag bor med. Jag och Ida träffade några skumma typer förra helgen när vi var ute, så jag gick ut med en av de killarna ikväll, tänkte att han kanske hade sjyssta kompisar som jag kunde lära känna. Men nej... Vilket misstag.

Vi hängde en stund på hotel Beach Road, det ligger på samma gata som jag bor. Alla uteställen här verkar tillhöra hotellen, det är inte som hemma. Sen skulle han gå o hämta sin laddare till mobilen eller nåt hos några kompisar som hade "fest" med "dj" och "en massa folk"... Jag sa tusen gånger att jag inte ville följa med, för det ville jag verkligen inte. Tillslut hängde jag med ändå, för han sa att vi bara skulle hämta hans grejer och sen gå tillbaka.

Jag var så rädd... Det var inte alls ett stort vackert hus som han sagt, och det var inte alls en massa människor och det var absolut ingen dj och ingen fest. Det enda som fanns i den där skabbiga lägenheten var två nerdrogade pundare som undrade vad jag ville ha för droger. De var över 50 år och helt borta... Kan ju erkänna att jag var ganska rädd och på min vakt hela tiden. Jag tog första bästa chans och stack därifrån. Sa till Cam att jag inte ville hänga med honom eller hans konstiga vänner något mer. Sen gick jag hem.

Eftersom jag inte känner nån här så lítar jag ju på folk som pratar med mig. Det ska jag aldrig mer göra. Jag som trodde att alla människor här var så trevliga, pålitliga och gästvänliga... Jag hade fel. Eller det är klart, de var säkert trevliga och gästvänliga, men absolut ingenting för mig. Usch!

Jag vill ha vänner! Jag vill ha nån eller några som jag kan hänga med och ha skoj med. Som jag kan prata med om allt möjligt. Som jag kan lita på... Några som bryr sej. Det är vad jag behöver nu... För allt som betyder nåt finns så långt borta. Jag är ganska ensam...

Regn och rusk... Det finns här också.

Igår var det långöppet i stan, alla affärer hade öppet till 21.00. Eftersom jag slutade 18.30, så kunde jag gå runt och spana lite i de olika centrena. Jag gick för mig själv i QVB, sen hamnade jag nån annanstans, för man kan gå under marken i centrena som växer samman, det är häftigt. Det är sommarrea här i alla affärer, och eftersom det snart blir höst här så tänkte jag passa på att köpa lite sjyssta sommarkläder till den svenska sommaren som jag kommer hem till :)

När jag var inne i en affär, Supré, som är hela 5 våningar så upptäckte jag hur regnet vräkte ner. Det var som om hela himlen öppnat sig på en gång. Jag har aldrig sett så mycket regn på en gång innan. Det var nog ett riktigt monsunregn.

När jag vaknade imorse på min lediga dag så regnade det fortfarande... Det har regnat fram tills för en timme sedan ungefär, så det är ganska blött ute. Jag som hade planerat att ha en soft, skön och avslappnande dag på stranden, men det sket sig. Så istället har jag suttit inne hela dagen och laddat upp nya bilder på bilddagboken och skrivit här i min blogg. Lance, Amandas bror, har varit här och vi har sett på film. Han ska ta med mig till en fest ikväll på en restaurang inne i cientrum, med en massa snälla människor. Det kostar 22 dollar, men det får man väl svida över... Hoppas det finns några vänner för mig!

Nu ska jag nog faktiskt pallra mig ut så jag får lite frisk luft innan jjag ska iväg. Lance hämtar upp mig vid 18, så jag får sätta lite fart nu (klockan är 15.30). Har ju suttit inne hela dagen...

Utflykt till landet! 070128

I måndags tog Amanda och Erik med mig ut på landet här i Australien. Vi åkte bil i 2 timmar för att ta oss till en gård där en av Amandas vänners mamma har ett hus. Det är väldigt långa avstånd överallt här. Städerna och byarna ligger inte som hemma i Sverige. Det är inga Karlskrona-Ronneby-Karlshamns avstånd precis.

Jag hoppades på att få se kängurur, men det blev inget med det. Har dock sett två "varning för kängurur" skyltar! Coolt!

Trafiken här flyter inte på lika bra som i Sverige. Jag tror att vi svenskar har lite mer innan för pannbenet än de flesta bilisterna har här... Motorvägen har två filer, precis som hemma, den yttre är till för de som kör fortare, inte för att köra om. Men det där systemet fungerar inte riktigt, för det ligger fler bilar i ytterfil, vilket gör att det går fortare att köra i innerfil, och då kastar sig bilarna in och ut och sicksackar mellan filerna för att komma fram. Rent av livsfarligt! Och i städerna, ja, de kör hellre än att stanna kan man ju säga. Är det gult ljus på trafiklysena så blåser de på!  Folk är galna... Men så kör de ju vänstertrafik med ratten på höger sida också...

... Tillbaks till utflykten.

Vi kom till ett ganska stort enplanshus ute på landet. Det var mycket tillhörande mark runtomkring med fruktodlingar av äppel, päron, persikor och så grönsaker såsom pumpor, gurka, tomat och jordgubbar m.m. Kvinnan som äger huset och marken har planterat in varenda träd själv och bestämt placeringen av allt. Det fanns mestadels Eucalypthus överallt, det hör till vardagen här. Det finns otroligt många olika varianter av poppel här, det är bara att frossa! Australien har så vacker natur. Grönskan är fantastisk! Jag gillar verkligen att bara gå omkring och titta på alla otroliga träd och växter som växer vilt här.

Det känns lite konstigt att gå in med gympaskor i husen, för folk tar inte av sig skorna här. Fast det gör vi i lägenheten, både jag och Erik är ju svenskar.

Amandas vän Ruby tog med oss ut i skogen för att gå en promenadslinga bland natur och vattenfall. Vi fick åka ytterligare några mil för att komma dit, men det var det absolut värt! Vi gick omkring i flera timmar i terräng upp och ner. Det fanns flera utkiksplatser för att se de olika vattenfallen och de vackra vyerna över berg och skog. Jag var mest intresserad av växtligheten överallt. Jag tog en massa fina bilder, har lagt ut ett urval på martinaostsjo.bilddagboken.se

På vägen tilllbaka efter promenaden hörde vi ett underligt klickande ljud. Vi såg en svart papegoja med orangea stjärtfjädrar. Det var så häftigt! Den satt med ytterligare två papegojor och åt någon typ av kottar uppe i träden. De var knappt rädda så kunde komma så nära och titta. Det var så häftigt!

First week on work!

Idag är det torsdag. Jag började jobbet på riktigt i tisdags. Denna veckan har jag jobbat i en av Pearsons butiker inne i Sydney, på QVB - Queen Victoria Building. Butiken ligger i en gammal vacker byggnad. Jag som har tyckt att vi har små trånga arbetsytor i butikerna hemma i Karlskrona, men här är det värre! På QVB har vi en arbetsyta som är kanske på 4 kvadrat meter, som delas upp på var sin sida av en arbetsbänk i betong. Golvet är av betong och det har en svag lutning, så man känner en viss smärta i fötterna efter en arbetsdag på 9 timmar. Klädkoden för butikerna är att alla måste bära svart. Ingen använder ergonomiska skor, så där står jag med mina svarta små ballerinaskor på ett hårt betonggolv som lutar en aning, ni hör ju själva.


Jag är ju ganska ordentlig av mig och brukade alltid ta med mig en lunchlåda till jobbet hemma i Sverige, men här har butikerna ingen kyl, ingen mikro, inget kök, inte ens en toalett! Jag har haft med mig mat nu två av dagarna i denna veckan, så jag frågade killarna på cafeet intill blomsteraffären om jag kunde få ha min lunchbox i deras kyl, och det gick bra, fast det känns ju lite pinsamt och genant att jämt gå och be om att få låna deras kyl och mikro. Det nyter jag inte göra i 6 månader... Om jag ska köpa mat ute varje dag kostar en måltid mellan 5 och 10 dollar, vilket innebär mellan 30 och 60 kr om dagen, det blir ju lite pengar på en vecka.


Lönen för florister verkar vara den samma här i Australien, något sämre för min del dock. Hemma tjänar jag över 100 kr i timmen, men här blir det runt 90 kr per timme. Det känns sådär, med tanke på att det är så otroligt mycket dyrare att bo och leva här. Jag delar en lägenhet med två andra personer och vi betalar 450 dollar per vecka, plus 90 dollar per månad för bredband, tvättmaskin och kyl. Det innebär att vi betalar ungefär 2880 kr i veckan, på en månad är det alltså 11 520 kr. Ni hör ju hur mycket det är! Lägenheten jag bor i nu är i betydligt sämre skick än min egna som jag har hemma i Karlskrona. Folk prioriterar inte sina hem här i Australien, i alla fall inte vad jag har sett än så länge, men boendekostnaderna är högre, konstigt.


Jobbet har gått framåt under dessa dagarna. Det har inte varit speciellt mycket att göra, jag jämför mot hemma i Karlskrona, men folk spenderar mer pengar så det jämnar ut sig. Egentligen vet jag ju hur allt fungerar, för det är ju precis som hemma, men eftersom det är ett annat språk så blir det genast lite mer komplicerat. Jag är lite mer osäker nu, vågar inte riktigt säga allt som jag skulle sagt om det på hemmaplan, det är svårt att hitta orden, men jag försöker. Jag hoppas verkligen att jag kan få fart min engelska snart! Det irriterar mig att jag inte kan vara så trevlig och kunnig som jag vill vara... Som jag är!


Det värsta än så länge är telefonen. Jag vet ju precis hur man tar en order i vanliga fall, på svenska, men det blir så svårt när de pratar så snabbt på engelska med en sån underlig accent i telefonen. Det är så mycket lättare när man kan se personen och läsa av ens kroppsspråk.

Jag övar mig, och jag kommer inte att ge upp!


Beautiful Day! 070127

Det har varit en underbart fin dag idag! Jag gick upp strax efter nio och såg att solen sken!

Idag har jag varit uppe vid Bondi Junction, centrum i Bondi, för att shoppa svarta kläder till jobbet. Det är ganska strikta regler om vad för kläder som är tillåtna på jobbet, så jag köpte lite nytt, bara för jobbet. Köpcentret som jag har spenderat halva dagen på är 5 våningar stort. Jag kan inte riktigt uppskatta hur många affärer det finns där inne, men det är en otrolig massa! Jag skulle kunna gå där inne i evigheter.

På bussen tillbaka till Bondi Beach träffade jag några svenska tjejer från Stockholm. De var ute och reste, för tillfället i Australien, men skulle vidare till Thailand. Kul att träffa nytt folk! :)

Tillbaks i Bondi Beach så gick jag till en marknad som alltid hålls på söndagar. Där fanns allt möjligt, till och med snittblommor. Kul att bara ströva runt och kika på allt.

Efter marknaden gick jag ner till stranden och låg där och njöt i solen i någon timme. Inte så jättekul att ligga där utan sällskap, men det funkar. Stranden var proppfull av människor! Det går inte att beskriva hur mycket folk det var! Nästan som en myrstack. Men jag hittade en liten plats i alla fall.

Kvällen har varit lugn och skön. Jag och Amanda har varit ute och gått en runda. Jag börjar komma in i språket lite mera nu. Amanda pratar ju bara engelska, så det är bra att jag får öva mig med henne. Hon är jättetrevlig! En tjej från Sydafrika som flyttade hit för drygt ett år sen. Hon är 34 år, men jag skulle nog gissat på 25. Vi har roligt ihop! Erik är också jättetrevlig. De är härliga personer båda två. Jag trivs jättebra ihop med dem! :) Erik är ju från Sverige, så vi pratar svenska när vi är ensamma. Han är 28 år, kommer från Göteborg.

Imorgon blir det till att gå upp tidigt. Vid 8.00 ska jag åka med Erik och Amanda till en av hennes vänners föräldrars hus. Vi ska plocka frukt och bara ströva omkring i naturen. Ser jag fram emot! Naturen är fantastisk här! Så vackert!


RSS 2.0