TACK!

Roligt att se att så många läser min blogg dagligen! Det värmer! :) Fortsätt med det! Kolla även bilddagboken (martinaostsjo.bilddagboken.se)

Australia Day, january 26

Igår var det en stor och fartfylld dag, nämligen Australiens nationaldag. Här betyder nationaldagen mycket och det firas ordentligt! Jag, Erik och Amanda åkte in till Sydney centrum och gick runt i botaniska trädgården och kikade på operahuset och harbour bridge. Sydney är en fantastisk stad! Det är vackert och mysigt, fastän det är så otroligt stort.

Alla människor gick runt med flaggor och kläder med australienflaggans mönster. Folk målade sina ansikten och klistrade små flagg-tatueringar överallt. Alla var så glada och uppspelta!

Den botaniska trädgården var fin. Det fanns mycket att titta på, mycket växter och träd. Precis intill trädgården ligger skyskraporna, och på den andra sidan havet. Det berömda operahuset låg även det intill parken. Jag hade förväntat mig att operahuset skulle vara jättestort och helt vitt, men i verkligheten var det lite mer creme färgat. Klart att det var stort, men jag trodde att det skulle vara aningens större.

Erik berättade att man kan köpa en biljett för att få vandra längs Harbour Bridge, hela vägen upp till toppen och sedan ner igen. Det skulle jag vilja göra! :)

Vi tog en färja genom Sydney Harbour för att komma till Manly där vi skulle ligga på stranden. Det var så mycket båtar ute på vattnet! Folk festade och dansade på båtarna och spelade hög musik! Det var sån härlig stämning, alla var så glada. Tänk om vi svenskar kunde vara så tacksamma och glada! Om vi kunde fira som australienarna.

Stranden i Manly var stor. Ganska lik Bondi Beach, fast smalare. Den största skillnaden mellan stränderna är typen av människor som vistas där. På Bondi är alla som vill visa sina vältränade kroppar och bär märkeskläder. På Manly är lite mer vanligt folk, såna som jag och du? Man blir inte lika uttittad och dissad på samma sätt.

Kolla gärna på mina bilder från dagen på bilddagboken.se!
martinaostsjo

Work

Igår var jag på jobbet för första gången. Blev placerad på Pearsons i MLC byggnaden på Martin Place, mitt i Sydney. Det tog mig ungefär 45 minuter att komma till jobbet, från Bondi där jag bor. Jag transporterar mig fram genom buss och tåg.

Blomsteraffärerna är så fina! Jag har än så länge bara sett två stycken, men båda har varit inglasade och öppna. Man säljer inte speciellt mycket krukväxter i "florist" butikerna, de har kanske 2, 3 sorter som de säljer färdiga i kruka. Det man säljer mestadels är alltså snittblommor. De använder sig av mycket mer exotiska blommor än vi, till exempel mycket orkideér, helcornia, safari sunset, lotus kapslar, callor, liljor m.m. Allt säljs i buntar om 10 eller 5 i varje. Det är ganska smidigt att bara använda sig av buntar när man binder en bukett.

Första dagen gick okej. Det var mycket nytt att ta in. Det mesta fungerar som hemma, men den största skillnaden är väl att alla är så otroligt trevliga hela tiden! Jag har nog aldrig haft så trevliga kunder förut. De har mer överseende med att man är ny också.

Idag började jag jobbet 7.30, vilket betyder att jag gick upp 5.15 för att hinna göra mig i ordning för att ta bussen 6.15 och sedan byta halvvägs. Jag har varit i "Work Room" hela förmiddagen och gjort ordrar för utkörning. Kan ju snacka om stora och påkostade buketter och arrangemang. Det är ju inte som hemma i Sverige precis. Jag fick till och med kramp en gång... På eftermiddagen fick jag en genomgång av kundhantering och ordrar av Kyle på kontoret. Där satt jag i 3 timmar och lyssnade på viktiga saker... Zzz. Jag satt i ena änden av rummet, och Kyle i andra och ringde till mig för att jag skulle få öva på att ta ordrar över telefon. Det är svårare att höra vad de säger per telefon än i verkligheten. Det är lättare när man kan se personen och använda sitt kroppsspråk för att göra sig förstådd. Jag hoppas jag blir bättre på engelska snart så jag kan va lika trevlig som vanligt :)

Imorgon är jag ledig, är faktiskt ledig till och med måndag. Sen börjar schemat på riktigt, då är jag en del av personalen. Konstigt, men roligt!

Boende

Om någon skulle vilja skicka brev till mig under min vistelse i Sydney, så är min adress:

1/30 Beach Road
BONDI BEACH NSW 2026
AUSTRALIA

Sol och värme!

Igår var jag och Erik nere vid Bondi Beach. Till en början var det ganska molnigt, men ändå varmt och en del sol. Erik hade en mindre variant av surfingbrädor, som man ligger på istället. Det låter kanske enkelt, men det var svårt att fånga vågen i rätt tillfälle. BodyBoarding, kallas det. Jag träffade rätt några ggr, men det var svårt! Vågorna var så starka och stora, och sen gick det strömmar åt alla möjliga håll. En riktig utmaning att hålla sig över ytan.

Vi tog även en liten runda i Bondi, nere vid stranden. Gick några gator fram och tillbaka. Det finns så mycket surf och bikini affärer!

Senare på dagen åkte erik och skärmflög, så jag gick en runda på egen hand i Bondi och längs stranden. Var borta i kanske 2 timmar. Jag gick i lite villaområden och fotograferade blommor och växter. Utsikterna är otroliga! Det är så vackert!

När jag kom hem upptäckte jag hur bränd jag blivit. Jag smörjde in mig så många ggr, speciellt i ansiktet, men ändå blev jag bränd. Så just nu är jag ganska lik en tomat i ansiktet. Har även bränt händer och fötter, de ställen som jag missade med solkrämen. Det kliar och svider. Nu förstår jag hur stark solen är här... Australien ligger ju betydligt närmre solen än vad Sverige gör. Hemma i K:na kan man ju ligga en hel dag utan att bränna sig, nästan. Men här räcker det med någon timme, sen är det kört. Alla använder solskyddsfaktor 30+, det högsta som finns.

På kvällen åkte vi och handlade mat. Det finns så mycket konstiga saker i mataffärerna. Vi hittade det vi skulle, men i  underliga förpackningar.

Idag blir det jobb för första gången! Nu är klockan 08.04, vi har sovmorgon igen. Jobbet börjar 12, sen slutar vi 9 pm (21.00). Är spännande att börja på något nytt och annnorlunda. Den affären vi sett var ju superfin! Verkar som att kedjan Pearsons är lite lyxig :) Det passar mig!


BILDDAGBOKEN!

går inte att lägga in bildena här av någon mystiskt anledning, så har skapat en bilddagbok!

martinaostsjo.bilddagboken.se

titta in där!

Godmorgon, Bondi

Klockan är nu 07.45. Jag tittar ut och ser att det faktiskt är sol idag! En del moln också, men solen bryter sig igenom ibland. Jippi!! Kanske hinns med en tur ner till stranden idag? Vi bor jättenära Bondi Beach, bara gatan ner, kanske 200 meter så är vi där! Det är så häftigt!

Igår såg jag på när några killar surfade. Det blåste ju en hel del, så jag var väldigt imponerad över att de lyckades simma mot de stora vågorna och sedan kunna ta sig upp på brädan. Häftigt! Det skulle jag vilja lära mig!

Idag har vi tänkt ta oss in till Bondi centrum, och ägna dagen inne i det otroligt stora shoppingcentret. Det är så stort och så många affärer, så jag är tveksam till om  man hinner med allt på en dag. Affärerna inne i gallerian motsvarar typ 4 eller 5 gånger Karlskrona. Förstår ni hur stort det är!? Och det är ändå bara en liten del av Sydney, vi har ju ännu inte varit i Centrum.

När vi var på gallerian igår spanade jag in en av Pearsons blomsterbutiker. Det var jättefint! Det låg liksom helt öppet i mitten av centret. En massa snittorkideér, liljor och rosor, allt i buntar. Fanns otroliga färdiga buketter! Det är så häftigt! Personalen måste visst ha helt svarta kläder, så idag blir det till att shoppa svart. (Vi undvek att ta med svarta kläder till värmen... Ett misstag.)

Vi såg också en hel del spindlar under vår promenad längs kusten igår. Läskiga! Vill verkligen inte gå in i ett sånt spindelnät!

SYDNEY! vi är framme!

ÄNTLIGEN!
Äntligen är vi framm! Äntligen är vi i Sydney!

Efter alla dessa timmar vi spenderat på flyg från olika platser i världen, så är vi äntligen framme på vår slutdestination Sydney.

Idas väska blev tydligen missad på flygplatsen i London, så den väntar vi fortfarande på. De sa att den skulle komma hit med första planet idag på morgonen, men nu är klockan strax efter 5, och ingen har ännu inte rigt. Tråkigt och jobbigt att just hennes väska försvann... Man känner sig ganska handikappad utan ens tillhörigheter när man är på en helt ny plats.

Vi gick upp relativt tidigt idag, vilket innebär vid 9 tiden. Dagen har varit ganska lugn, utan stress och krav. Erik har guidat runt oss lite runtomkring Bondi. Vi gick en bit på den långa strandpromenaden längs kusten. Jag kan inte beskriva med ord hur vackert allting är! Naturen och grönskan är fantastisk! Fantastiskt är mitt nya ord, det beskriver hur jag upplever Australien ganska bra.

Vi har varit på ett stort köpcenter inne i Bondi, typ 5 våningar högt och hur stort som helst. Imogon får det bli en heldag där.

Det viktigaste är att vi har ordnat med australiensiskt bankkonto, så att vi kan få lön och så jag kan betala min hyra och övriga räkningar. Har också fixat ett australiensiskt kontantkort. Klargör härmed att jag alltså inte använder mitt gamla svenska nummer längre!

Just nu är jag ganska trött... Har promenerat länge och fått en massa nya intryck, så det tar på krafterna. Sitter mest och tar det lugnt, innan Erik och jag ska iväg och hämta sängen som jag ska låna. Sen får vi se om det kanske blir ett kvällsdopp!

HONG KONG, China

Sitter för tillfället vid gate nr 71 och väntar på att få stiga på det tredje och sista flyget på vår resa mot Sydney. Vi flyger med Cathay Pacific, samma som föregående, men dock något mindre.


Här är klockan 8.30, vilket betyder att Hong Kong ligger sju timmar före Sverige. Så när jag nu tänker på er där hemma, så ligger ni förmodligen och sover. Vi sitter och ser ut över Hong Kongs stora flygplats, skymtar hav och höga berg! En fantastiskt fin utsikt!


Inne i gaterna finns planteringar med orkidéer, bonzaiträd och några andra exotiska stora träd.


Får erkänna att man känner sig lite sliten nu efter allt resande. Flyget som tar oss mot vår slutstation Sydney kommer att ta 9 timmar.


Nu ropas det för påstigning! Dags att bege sig mot biljett och passkontroll, åter igen. Vi har börjat få rutin!



OMBORD

Resan mellan Hong Kong och Sydney är beräknad att ta 9 timmar. Just nu befinner vi oss någonstans över Australien och har en bit kvar innan ankomst i Sydney . När jag tittar ut genom det lilla flygplansfönstret ser jag solen, några enstaka moln och sen ett väldigt platt landskap. Vegetationen just här ser inte så spännande ut, i alla fall inte från den här höjden.


På detta flygplan har jag faktiskt kunna sova lite. Har även sett en film, The Invasion, med Nicole Kidman. Tänkte jag skulle se den eftersom hon faktiskt är från Australien!


Nu börjar planet röra sig för nedgång. Bäst att jag stänger ner datorn så vi inte kraschar. För nu är vi strax i Sydney! Äntligen! Jag är ganska trött på flygplan för tillfället... Skönt att det dröjer ett halvår innan jag sätter mig på ett igen.


LONDON, Heathrow

Flyget från Köpenhamn till London blev lite försenat, vilket resulterade att vi fick springa genom gångarna för att ta oss mot en buss som skulle leda oss till rätt terminal, där vi skulle hitta rätt gate, varifrån vi sedan skulle ta nästa plan mot Hong Kong.


Vi hittar rätt, men det var minsann inga 2 timmar i tidsmarginal som det var planerat. Det var bara att gå igenom kontrollerna och sedan hoppa på planet.


Planet vi skulle åka med mot Hong Kong var ett Jumo Jet! Mycket större än det lilla fjuttiga vi åkte med till London. I Jumbon var det fyra säten i mitten sen en gång på vardera sida och sedan tre stolar i bredd mot fönstren. Såklart fick ju vi sitta i mitten raden, vilket betyder att vi inte fick fönsterplats. På varje stolsrygg framför ens säte fanns en liten tv, där man kunde välja att se på tv-kanaler, film, spela spel, lyssna på radio eller följa resan med en visuell karta. Kändes lite lyx, i jämförelse mot innan. Men det är såhär som jag har föreställt mig flygplan! Så nu var det bara upp till bevis, och jag är nöjd.


Under denna resan har jag hunnit med att se två filmer. Closer, med Julia Roberts och The Bourne Ultimatum. Har dock inte kunnat sova speciellt mycket. Det är ett ganska störande bullrande ljud hela tiden som inte går att undkomma. Jag fick inte riktigt till någon bekväm sovställning heller, så jag fick försöka underhålla mig i de 12 timmar som denna del av resan tog. Har däremot haft en ständigt sovande medresenär. Ida har minsann fått lite sömn (med hjälp av orangea öronproppar).


Med denna flight spenderade vi 12 timmar, sittandes. Kändes ganska jobbigt för kroppen, speciellt när man är van att röra på sig för jämnan. Fötterna var helt stela och nacken värkte. Mitt balanssinne var inte det bästa heller, kändes lite som en nykter fylla, hehe.


Har nu också fått prova på den omtalade flygplansmaten. Snacks = Jordnötter. Jag tycker faktiskt att maten var helt okej, ätbar, men kanske inget man vill ha varje dag. Det fanns flera rätter att välja på, så variationen var inte att klaga på. Och huru ofta får man både förrätt och efterrätt?! Nej, jag tycker det var ganska lyx! Det är väldigt bra service på flygplanen, värdinnorna går hela tiden runt och delar ut dryckes påfyllning. (Man vill ju inte riskera att torka ut innan man ens kommit fram till värmen).


KÖPENHAMN, första anhalt

Vi åker från Karlskrona kl 14 för att bege oss mot Malmö, där vi tänkt övernatta några timmar hos min moster. SMHI har gått ut med varningar för storm och hårda vindar, inför natten och de kommande dagarna, så det känns lite osäkert med vår överresa.


Vi körde först mot Bjärred för att låna pappas brors Bro Bizz, vilken gjorde att vi inte behövde betala någon broavgift för att åka över sundet.


Väl i Malmö så gick vi och åt en pizza, vilket vi absolut var värda. Vi fick vila i någon timme sådär, men det blev inte så mycket vilande, utan istället mestadels prat och fnitter. När klockan var 22.30 kom mamma in för att rycka upp oss ur sängen. Vi bestämde ihop att det bästa och säkraste för vår resa skulle vara att åka över till Köpenhamn tidigare på natten, istället för att chansa på de tidiga morgontimmarna, om det skulle blåsa upp och bli storm.


Strax innan 24 var vi på plats på Köpenhamns flygplats. Mina förväntningar av en flygplats var att det skulle vara massor med människor, röster i högtalarna och ganska mycket kaos. Jag hade visst fel... Fast det kan ju ha att göra med att vi var ute i så god tid. Flygplasten var helt tyst och öde. Det fanns några enstaka människor som låg och vilade på bänkarna runtom i terminalerna. Vi slog oss ner för att sitta och vänta på planets avgång 08.10.


03.30 beslutade vi oss för att förflytta oss från terminal 3, till terminal 2 där incheckningen förmodligen skulle starta kl 5 eller 6. Vi väntade och väntade. Heathrow incheckningen var den sista kassan som öppnade, två timmar innan planets avgång, så vi stod bland de första i kön och checkade in strax efter 06 på morgonen. Inga problem med varken väskan eller handbagage.


Nästa steg var säkerhetskontroll. Vi plockade av oss alla metaller och la jackor och väskor i lådor som fick åka igenom scanningsmaskiner. Därefter fick vi passera själva genom detektorerna. Felfritt!


När alla kontroller var klara och vi fick komma in i tax-free delen av flygplasten, möttes vi av en hel värld av olika parfymer och spritsorter. Det fanns så ofantligt mycket på ett och samma ställe! Ordentliga som vi är, så köpte vi inget. Mest med tanke på att vi ändå förmodligen hade fått slänga ut det vid nästa säkerhetskontroll i London...


Vi tog oss till vår gate utan problem och fick så småningom gå på vårt plan mot London, Heathrow. Väl inne i planet meddelar kapten att vi blir lite försenade med lyftet på grund av vindar. Planet lyfte därmed istället kl 08.45.


Planet vi åkte med tillhörde British Airways, och var ganska litet. Betydligt mindre än jag förväntat mig!


Inför min första uppstigning var jag såklart lite nervös. Man har ju hört mycket om hur ont det gör i öronen och att man måste tugga tuggummi och spraya näsgångarna med nässpray för att må någorlunda bra. Men jag hade inga problem! Klart man fick lock i öronen och att man fick svälja för att tryckutjämna, men annars var det inget konstigt.


Det var en fantastisk upplevelse att få åka flygplans för första gången! När man hör och känner hur planet accelererar och sedan lyfter från marken. Det skakar och brummar, men på ett ögonblick så är man på väg upp i luften. Otroligt! Det var så fint att kunna se land bli mindre och mindre under oss. En helt fantastisk känsla! Oförglömligt!


Vi har anlänt!

Säger härmed till alla läsare att jag är framme i Sydney och att allt har gått bra.

Idas bagage har blivit missat i London så vi väntar på det.

Klockan är här 9,55 när jag skriver detta.

Här regnar det och blåser, men det är varmt! Så det funkar med shorts och linne!

Allt för tillfället, dags att utforska Bondi!

skype

för er som gärna vill se och höra mej på riktigt, under tiden jag är på andra sidan jorden, så finns jag också på SKYPE! bara o söka på mitt namn!


himla bra med gratistelefon!


Resplan

LÖRDAG 19 januari
Copenhagen, Denmark - avgång 8.10
London Heathrow, United Kingdom - ankomst 9.25

London Heathrow, United Kingdom - avgång 11.30
Hong Kong - ankomst 7.10

SÖNDAG 20 januari
Hong Kong - avgång 9.00
Sydney, Australia - ankomst 21.00

(ankomst- och avgångstider är beräknat i lokal tid)

OMRÄKNAD FLYGTID: 22 h 55 min
TOTAL RESTÌD: 26 h 50 min


Lägenheten

image4
här är en planskiss över lägenheten där jag förmodligen kommer att bo de kommande 6 månaderna. rummet som kallas "extra sovrum" blir "mitt".

pearsonsflorist.com.au

detta är hemsidan till företaget som jag ska jobba för i australien. kedjan har ca. 10 butiker i sydney. snart blir jag en av de anställda :)

image5

resedagboken.se

har även skapat en resedagbok. får väl se vilket som kommer att användas mest.
alias: martina_ostsjo

Bondi Beach

18 DAGAR KVAR!!!
nu är det inte långt kvar... snart lyfter flyget. snart är jag i sydney!


image1
jag kommer att bo i närheten av bondi beach (se bilden). ska hyra ett rum i en lägenhet, av en kille från sverige, och hans sydafrikanska flickvän. så, jag kan tänka mej att mycket fritid kommer att spenderas på denna strand.

image2
något jag verkilgen skulle vilja lära mej när jag är borta, är att surfa. det ser fantastiskt härligt ut!

RSS 2.0